Lezen & Leren

Alles is Uitvogelbaar – Boek van de maand

Alles is Uitvogelbaar door Marie Forleo. Foto van boek

Lees je ook graag? Dan is onderstaande blog over het boek “Alles is Uitvogelbaar” echt iets voor jou. Ik wil op deze site elke maand een boek bespreken waarvan ik vind dat het de moeite waard is om te lezen. En dit boek leek me een leuke en interessante om mee te beginnen.

Alles is Uitvogelbaar (Everything is Figureoutable)

Deze uitspraak hoorde ik voor het eerst in een YouTube video van Marie Forleo en hij bleef gelijk hangen. Het klinkt grappig en tegelijkertijd krachtig, maar het roept ook vragen op, want hoezo “alles is uitvogelbaar”? Ik had in m’n hoofd gelijk een lijstje klaar met dingen die me toch écht niet uitvogelbaar leken.

Toen bleek dat ze er een boek over geschreven had, heb ik het meteen besteld en in 1 ruk uitgelezen. Als je een boek zoekt dat met de nodige humor (en scheldwoorden 😁) vertelt over de stappen die je kan zetten om te veranderen en je overtuigingen aan te pakken, dan zit je bij Maries boek goed.

Marie Forleo is een Amerikaanse lifecoach, spreker, auteur en presentator van haar eigen YouTube-kanaal MarieTV. Ze heeft een achtergrond als danseres en het (geijkte Amerikaanse) verhaal van iemand zonder rijke achtergrond, die na de nodige struggles haar weg vindt door het allemaal zelf uit te “vogelen”. Ze is heerlijk over the top en goofy soms. Je vindt het niks of je houdt ervan. Maar wát ze zegt en de interviews die ze op MarieTV deelt zijn interessant, bemoedigend en grappig.

Geschikt of niet geschikt

Het boek Alles is Uitvogelbaar is geschikt voor jou als je:

 • houdt van humor in een tekst
 • geen jeuk krijgt van een wat Amerikaanse manier van schrijven en “amazing” praktijkvoorbeelden
 • meer wilt weten over overtuigingen en hoe je ze aanpakt om te veranderen
 • het leuk vindt om (schrijf)oefeningen te doen na elk hoofdstuk voor meer zelfinzicht
 • houdt van leuke en leerzame spreuken
 • klaar bent om dingen te veranderen, maar nog even wat achtergrondinfo en opbeurende woorden kan gebruiken om het ook echt te gaan dóen.

Het is niet geschikt voor jou als je:

 • wél jeuk krijg van een Amerikaanse manier van schrijven en “amazing” praktijkvoorbeelden 😁
 • niet tegen (af en toe) wat grof taalgebruik kan
 • geen grote lezer bent, het is namelijk best een dik boek. Je kan dan ook naar haar video’s op MarieTV kijken, daar komen veel van deze onderwerpen terug.

Opzet van het boek

Waarom alles uitvogelbaar is

Het boek opent met hoe Marie door haar moeder aan de uitspraak “Alles is uitvogelbaar” is gekomen. Het zit ‘m in een Tropicana-sinaasappelradio…huh? 😁 Het is een mooi verhaal met een krachtige boodschap.

Ze vertelt dan meer over het stappenplan naar het resultaat. Over het aanpakken van je mindset, waarom dingen (altijd) uitvogelbaar zijn (en haar uitleg klinkt overtuigender dan ik had gedacht!) en dat actie de enige weg is naar verandering.

Daarna gaat het over de magie van het geloven in dat je kan veranderen. Ze heeft er zo’n heerlijke Amerikaanse uitspraak voor: “Because the world needs that special gift that only you have.” Iedereen heeft talenten en vaardigheden, je moet er alleen zelf in geloven.

Overtuigingen

Overtuigingen zijn een belangrijk onderwerp in dit boek. Ze legt uit hoe je overtuigingen steeds een cirkeltje maken: van een overtuiging (een gedachte waarvan je (bewust of onbewust) hebt besloten dat het “De Waarheid” is), naar een gedachte. Van die gedachte naar een gevoel, dat gevoel beïnvloedt je gedrag en daardoor ontstaat er een gevolg.

Dat is wel herkenbaar: als je gelooft “Ik ben niet sportief”, denk je dat je die workout toch niet vol gaat houden, de moed zinkt je in je schoenen en je trekt maar een pak chocoladekoekjes open…het gevolg: een leeg pak koekjes, je voelt je minder goed over jezelf én je bent nog geen stap dichter gekomen bij het sportief bezig zijn. Als je in plaats daarvan denkt “ik ben nóg niet sportief, maar ik werk eraan” dan ga je anders denken, je gedrag wordt anders en daardoor de uitkomst ook.

Ze toont hiermee aan hoe belangrijk het is om je overtuigingen eens goed te bekijken en te bepalen welke nog voor je werken en welke niet. Als je een overtuiging verandert, verander je alles. Het heeft invloed op je gedrag, je fysieke lichaam, je cognitief presteren en op de langere termijn op je toekomst. Elke overtuiging heeft een consequentie. Kies daarom opnieuw voor de overtuiging die je wél wilt. En werk eraan met focus, herhaling en toewijding.

Smoesjes en Dromen

Je krijgt ook nog even een (geschreven) schop onder je kont in het hoofdstuk: Stop met de smoesjes. “Ik kan niet”  is gewoon een eufemisme voor “Ik ga niet”. Je bent volgens haar gewoon niet bereid om het te doen, je wil het niet. En dat is soms helemaal niet erg, maar verstop je dan niet achter “Ik kan het niet”.

Er komen een aantal beruchte smoesjes aan bod (Helaas, ze zijn soms herkenbaar 😅) en hoe je deze kunt tackelen. Ook wat angst voor verandering betekent en hoe je ermee om kan gaan. De schrijfoefeningen die hierbij zitten, geven je meer inzicht in jezelf. Ik heb er een aantal uitgekozen die me zinnig leken, maar vond niet alles even nuttig om te doen. Maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Ook het definiëren van je droom komt aan bod en hoe je hier werk van maakt. Hoe je uitstelgedrag en angst aanpakt om je doel te bereiken. Een mooie “tegeltjeswijsheid” uit het boek is: “Vooruitgang, geen perfectie”. Het gaat erover dat een hoge standaard hebben en jezelf daaraan houden niet hetzelfde is als perfectionisme.

Perfectionisme komt vaak voort uit angst om niet goed genoeg te zijn. Richt je daarom op vooruitgang. Al is het maar elke keer 1% beter worden in iets. Kleine stappen zetten is nog altijd beter dan niet verder komen doordat je alles perfect of anders niet wilt doen. Dat is iets waar ik mezelf af en toe nog aan moet helpen herinneren, misschien herken je het ook wel?

Je krijgt in het boek nog een aantal handige tactieken om hiermee te kunnen oefenen. En trek je tijdens dit alles oefenen niks aan van meningen van anderen: “Een mening is als een poepgat: iedereen heeft er eentje, de meeste zijn niet zo fris.” Haha, dit is dus een echte Marie-uitspraak.

De moeite waard?

Ik hoop dat je zo een beetje een beeld hebt gekregen van de inhoud van het boek “Alles is Uitvogelbaar“. Het is zeker de moeite van het lezen waard. Vooral als je aan de slag wilt gaan met je overtuigingen en dromen en je het gevoel voor jezelf wilt versterken dat alles “uitvogelbaar” is.

Heb jij het al gelezen of ben je het van plan, leuk! Laat je het me hieronder (in de reacties) weten? En zijn er nog andere boeken waar je wel een review van zou willen lezen? Laat het me dan ook even weten, misschien vind je hem de volgende keer dan wel hier. 👍

Veel leesplezier!

groetjes Evelien

p.s. via de links hierboven in de tekst kun je het boek direct bij Bol.com bestellen. Dit is een affiliate link. Het heeft mijn oordeel over het boek niet beïnvloed. Ik deel hier alleen boeken die ik echt de moeite waard vind, beloofd!

No Comments

  Leave a Reply