Lezen & Leren

1 Ding – Boek van de maand

Welk éne ding kan ik doen, waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?

Dat is het belangrijkste punt uit dit boek en het schreeuwt je bijna tegemoet vanaf de omslag. Het grote “1 Ding” op de voorkant zorgde ervoor dat ik het boek oppakte en besloot te gaan lezen. Want als je meer wilt doen met minder moeite, dan zijn dit soort tips natuurlijk altijd welkom. En ik vond het boek zeker de moeite waard.

Waarom 1 Ding

Het idee voor dit boek is ontstaan doordat Garry Keller, de auteur van het boek, een scène uit de comedy City Slickers zag en besefte: dit is helemaal waar. Het ging zo: 2 hoofdpersonen hebben een gesprek over het leven.

Curly: Weet je wat het geheim van het leven is?
Mitch: Nee. Wat dan?
Curly: Dit. (Hij steekt 1 vinger in de lucht)
Mitch: Je vinger?
Curly: Eén ding. Maar één ding. Blijf dat doen, dan is de rest allemaal overbodig.
Mitch: Dat is heel mooi, maar wat is dat ene ding dan?
Curly: Daar moet je zelf achter zien te komen.


Deze wijsheid kwam Gary later erg van pas, toen hij vastliep in zijn werk en zijn privéleven en hij een andere aanpak nodig had. En dat éne ding, de focus krijgen door het stellen van de vraag: “Welk éne ding kun je deze week doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt” was de aanpak die hij zocht.

Opbouw van het boek

Hoe vaak stel je jezelf niet de vraag waarom het lijkt alsof sommige mensen veel meer gedaan krijgen in dezelfde tijd dan anderen? Ik vind dit heel interessant en ben altijd nieuwsgierig naar wat zij nu anders doen dan anderen. Dit boek gaat hierover.

Het start met de uitleg hoe je door te focussen op 1 ding een soort domino-effect in werking kan zetten. Dat je met iets heel kleins toch een groot resultaat kan krijgen. En daarna gaat het boek verder in 3 delen.

Deel 1: De leugens die ons misleiden en van de wijs brengen

Gary heeft het over 6 leugens die tussen jou en succes in staan:

 1. Alles is even belangrijk:
  Het is belangrijk om prioriteit aan te brengen in je to-do-lijst om er een succeslijst van te maken. Niet alles is even belangrijk en brengt je waar je wil zijn.
 2. Multitasken:
  Multitasken is niet efficiënt of doeltreffend. We kunnen wel meerdere dingen tegelijk doen, maar ons niet op meerdere dingen tegelijk concentreren. (Een heel interessant hoofdstuk!)
 3. Een gedisciplineerd leven:
  De truc voor succes is het kiezen van de juiste gewoonte en net genoeg discipline bijeen te rapen om die gewoonte aan te leren. Leer maar 1 gewoonte tegelijk aan, dit maakt het eenvoudiger op veel manieren.
 4. Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen
  Je moet je wilskracht goed managen om er gebruik van te kunnen maken. Het heeft een beperkte “accuduur” en je moet rusten om het op te laden.
 5. Een evenwichtig leven
  Balans kun je niet bereiken, maar het is een werkwoord: balanceren. Doelmatigheid, betekenis en belang zijn veel belangrijkere ingrediënten voor een succesvol leven. Hier wordt uitgelegd hoe je zorgt voor zoveel mogelijk evenwicht. Interessant!
 6. Groot is eng
  Succes vereist actie en actie vereist groot denken. Door groot te denken, ook al is het spannend, blijf je groeien en nieuwe dingen ontdekken. En weet je steeds beter wat jouw ene ding is.

Moed is niet het gebrek aan angst, maar de kunst je daar overheen te zetten

Deel 2: De waarheid…de simpele weg naar productiviteit

Deel 2 gaat over de focusvraag en hoe het stellen van de juiste vraag bepaalt of je het resultaat haalt dat je wil bereiken. De focusvraag “Welk éne ding kan ik doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt” kun je voor het grote plaatje stellen (in de toekomst en je grote doel) en voor de kleinere focus: “Wat is op dit moment mijn éne ding”. (deze week, deze dag, op dit moment)

Ik vind het een fijne vraag om bij stil te staan. En het is ook mooi dat hij benoemt dat je hem op al je belangrijke gebieden kan stellen: Je werk, je belangrijkste relaties, je privéleven, je (lichamelijke) gezondheid en je financiën. Ook leer je dat het antwoord op deze vraag het beste haalbaar, rekbaar en mogelijk moet zijn.

Deel 3: Uitzonderlijke resultaten

Als laatste wordt besproken welke 5 factoren bijdragen aan geluk. Namelijk positieve emotie en plezier, succes, relaties, betrokkenheid en betekenis. Gary vertelt hoe je door te leven met je doel (je éne grote ding) zorgt voor die betrokkenheid en betekenis.

Maar een doel alleen is niet genoeg. Je moet er ook prioriteit in aanbrengen. Mooi omschreven als: Hoe je groot kunt denken en klein kunt beginnen. In dit deel vind je daar een handig stappenplan voor.

Ook leer je meer over productiviteit. Over het inzetten van tijdsblokken, waarin je tijd reserveert voor jouw belangrijkste dingen. En hij vertelt over hoe je altijd blijft werken aan meesterschap (blijven leren), hoe je het beste doelgericht kunt werken en je jezelf aansprakelijk houdt.

Heb je moeite met productiviteit, dan is het hoofdstuk over de 4 saboteurs van productiviteit zeker het lezen waard.

Eindconclusie van 1 Ding

Ik vond 1 Ding een interessant boek. Het is makkelijk leesbaar, bevat handige tekeningen en diagrammen voor meer duidelijkheid en heeft een goede structuur. Door de vragen en de voorbeelden zet het je echt aan tot actie. En als liefhebber van interessante quotes en spreuken, was ik blij dat er hier ook genoeg van te vinden zijn in het boek!

Het is verder wat Amerikaans qua opzet, soms met wat veel herhaling. En je vraagt je wel eens af of het wel realistisch is, om maar voor 1 ding te gaan. Maar dit bezwaar neemt hij goed weg door de opzet van en de uitleg in het boek. Dus ben je benieuwd hoe je achter jouw éne ding kunt komen, lees dan vooral: 1 Ding! (aff.)

Lees jij graag dit soort boeken? Leuk als je het me laat weten! En ben je nog niet uitgelezen: hier vind je mijn andere boeken van de maand.

Fijne dag!
groetjes Evelien

No Comments

  Leave a Reply